Robbans Svenska militära flygmärkessida | NYA BILDER, dock inte sorterade eller inlagda med information. | Tphkpkomp

Tphkpkomp
Tygmärke från Transporthelikopterkompaniet från Helikopterflottiljen och 1a hkpskvadronen som hade sin basering på F21 Luleå.
1998 skapades ett försvarsmaktsgemensamt helikopterförband (Helikopterflottiljen) genom att slå ihop de olika helikopterresurserna i Försvarsmakten, däribland Flygvapnets FRÄD-grupper. I och med detta överfördes Flygvapnets 12 stycken HKP 10 till Helikopterflottiljen. Försvarsmakten hade sedan 1993 ett avtal med Sjöfartsverket att hålla beredskap för räddningsverksamhet vid ett antal flygplatser.
I början av 2000-talet började Försvarsmakten omprioritera sin verksamhet och med Försvarsbeslutet 2000 samt Försvarsbeslutet 2004 började all militär räddningsverksamhet avvecklas och istället övertas av civila operatörer.
2010 övertog Sjöfartsverkets helikopterverksamhet FRÄD-beredskapen helt. Därmed förändras HKP 10:s roll från att vara en FRÄD-helikopter till en mer renodlad transporthelikopter.
HKP 10 var i tjänst i Helikopterflottiljen fram till 2015 och blev den sista helikoptertyp som Helikopterflottiljen opererade med som hade anskaffats innan förbandet bildades.RSS RSS Feed | Archive View | Powered by zenPHOTO