Robbans militära märkessamling

En snabb presentation av mig som har denna sida:
Robert Lindberg heter jag och jag bor i Köping.
Jag började samla märken på allvar 1988 när jag gjorde värnplikten på F 15 Söderhamn.

Här finns min samling av främst Flygvapnet, Helikopterflottiljen samt JAS 39 Gripen märken både i tyg och dekaler samt lite metallmärken.
Finns även lite mer märken som jag har valt att spara än så länge.

Dock är det fortfarande lite struligt att göra iordning denna sida då ett byte av programvara gjord det besvärligt för mig.
Därför ser sidan konstig ut på lite överallt och jag kommer att fortsätta jobba successivt med min sida för att få ordning på den. Så det kommer innebära att MÅNGA märken inte ligger där jag har tänkt det osv osv.

Har du något märke som jag saknar och vill skänka/sälja/byta så kan Ni kontakta mig via mailen:
robban . markessamlare @ gmail . com

Samma mail ovan kan Ni även använda om Ni ser att jag har felaktig info om något märke eller om du har info om ett märke.

Jag har även startat en facebookgrupp för oss samlare och det är en sluten grupp, så vill Ni gå med i den gruppen så får ni söka efter gruppen: "militära märkessamlare" samt svara på kontrollfrågorna!!

Ha en fortsatt trevlig dag och tack för besöket.
Home /

ACE 19

skanna0544.jpg 3e FU kompThumbnailstjgtecken m/10 3e FU kompThumbnailstjgtecken m/10 3e FU kompThumbnailstjgtecken m/10 3e FU kompThumbnailstjgtecken m/10 3e FU kompThumbnailstjgtecken m/10 3e FU kompThumbnailstjgtecken m/10

Under perioden 22 maj till 4 juni arrangerar Sverige, Finland och Norge en internationell flygövning, där Sverige är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen som kallas Arctic Challenge Exercise 2019, ACE 19, genomförs för fjärde gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vart annat år.

I år deltar över 100 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan från nio olika länder. I övningen deltar cirka 4 000 personer.

Målsättningen med ACE 19 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.

Övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.

Övningen kommer att bedrivas från fyra olika flygbaser och tre länder − Norrbottens flygflottilj i Luleå, Bodö flygbas (Bodø hovedflystasjon) och Örland flygbas (Ørland flystasjon) i Norge samt Lapplands flygflottilj (Lapin lennosto) i Rovaniemi Finland.

Varje vardag genomförs två flygpass. På förmiddagen kommer flygningen att ske i tre olika flygövningsområden − ett i Norge, ett i Sverige och ett i Finland. På eftermiddagen kommer samtliga nationer att flyga i det unika övningsområdet för ACE 19 i Sverige, Finland och Norge.

Deltagande länder och stridsflygplan: Sverige med Jas 39 Gripen, Finland med F/A-18 Hornet, Norge med F-16 Fighting Falcon, Danmark med F-16 Fighting Falcon, Frankrike med Rafale och Mirage 2000, Tyskland med Eurofighter och Skyhawk, Storbritannien med Typhoon, USA med F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon och F/A-18 Hornet.

Dessutom medverkar Sverige med Helikopter 14, Norge med störflygplan DA-20, Finland med CASA VC-295 (transport), Pilatus 12NG och Helikopter NH90, Storbritannien med tankerflyg A330 Voyager, C-130 Hercules (transport), E-3 Awacs (luftburen stridslednings- och luftbevakning) och störflygplan DA-20, Nederländerna med ett tankerflyg KDC-10, Tyskland med störflygplan Learjet och tankerflyg MRTT-310, Frankrike med E3-F Awacs, USA med KC-135 Stratotanker och Nato med Awacs.

Övriga svenska förband som ingår i övningen är Flygstaben, Högkvarteret, Artilleriregementet, Luftstridsskolan, Livgardet, Militärregion nord, Försvarsmaktens logistik och Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband.